Modette

Samtyckesappen är skit - och kommer inte förbättra någonting
Nu är nya samtyckeslagen här! Det innebär lätt förenklat att man aktivt måste samtycka till sex för att det inte ska klassas som en våldtäkt. 

Förut krävdes det våld eller hot om våld för att något skulle vara en våldtäkt, det behövs alltså inte längre. Det innebär istället att man i någon mån måste "försäkra sig" om att den andra faktiskt samtycker och vill ha sex innan man har sex. Försäkra sig om att den personen inte är skräckslagen, har panik eller typ är medvetslös.. Helt rimligt mänskligt beteende- och av naturliga skäl brukar ju detta också lösa sig självt, så länge alla beter sig schysst och har ömsesidig respekt. 
 
Samtyckesappen
Det har bland annat utvecklats en app för att inhämta samtycke från den man ska ha sex med. I denna app ska man kunna logga in och lämna sitt samtycke till sex genom att signera med BankId.
 
Smart? Nja. Som några av er kanske sett har appen mött kritik och här har ni varför:

Bortsett från det faktum att appens tilltänkta funktionssätt helt saknar verklighetsförankring är den både farlig och ogenomtänkt.

Kan ni se nån avbryta en sexuell situation för att ba: *du.. jo.. den här appen du vet...*
...Nej ellerhur. 

Grundaren hävdar att den ska medföra eftertänksamhet. Jag tycker att den signalerar falsk trygghet. För alla. Den innebär inte att man är skyddad mot det man inte samtycker till. Den innebär inte heller ett skydd mot att bli anklagad för våldtäkt senare.

Ett samtycke måste nämligen finnas hela tiden, i alla moment och i allt som sker. Samtycke kan därför inte  lämnas i förväg på det sättet, eftersom det när som helst kan återkallas.

Med det sagt förstår jag lite av poängen. Det är inte helt dumt tänkt att man ska stanna upp och verkligen samtycka innan man har sex. Men i praktiken kommer samtycket i appen inte betyda någonting och appen fyller inget syfte. Appen kan däremot till och med bli farlig eftersom den skulle kunna lura potentiella våldtäktsmän att tro att det är "lugnt" att gå över gränsen om man har ett samtycke registrerat i en app. Farligt!

Så tjejer och killar: håll er undan appen! 

   

(null)

Ella

Håller med dig! Låter väldigt läskigt med appen!

Svar: Ja visst är det orimligt! Spread the word!😘 kram!
Tilde A

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Matilde Abejón